V tomto příspěvku vás provedeme procesem tvorby dvojjazyčných stránek ve WordPressu. Naučíte se instalovat doplňky, konfigurovat je a překládat obsah webu.

Překladem svých WordPressových stránek do jiných jazyků se můžete začít lépe umisťovat ve vyhledávačích Google i při vyhledávání v cizích jazycích. Nejlepší na tom je, že nebudete muset vytvářet žádný nový obsah. Stávající koncepty můžete snadno použít i v novém jazyce.

1. Instalace doplňků pro vícejazyčné stránky ve WordPressu

Pro překlad každého aspektu vašich webových stránek budete potřebovat WPML. WPML je modulární doplněk, který vám umožňuje instalovat pouze jednotlivé komponenty, které potřebujete pro určité webové stránky.

Nejprve si nainstalujte základní doplněk WPML. WPML String Translation a WPML Translation Management by měly být nainstalovány na většině webových stránek. V závislosti na vašem tématu a pluginech budete následně muset nainstalovat různé komponenty WPML.

WPML má zabudovanou funkci instalace a aktualizace. Prozatím stačí, když si nainstalujete a zaregistrujete základní doplněk. Potom ve správci WordPress přejděte na položku Doplňky > Přidat novou reklamu. Tam uvidíte kompletní seznam komponent WPML a můžete si vybrat ty, které potřebujete pro vaše stránky.

2. Jak přidávat jazyky pomocí WordPressu

WordPress vám umožňuje vybrat si jeden jazyk stránky bez použití „vícejazyčného“ doplňku. WPML vám umožňuje přidávat na vaše stránky tolik jazyků, kolik potřebujete.

Ihned po instalaci WPML přejděte do nabídky WPML Languages. Pro začátek vyberte aktuální jazyk stránek.

3. Začlenění přepínače jazyka do vašich webových stránek

Pomocí přepínače jazyka mohou návštěvníci číst vaše stránky v libovolném jazyce. WPML vám umožňuje integrovat do designu vašich WordPressových stránek hned několik přepínačů jazyků.

Přepínače jazyků mohou být umístěny v nabídkách, widgetech, příspěvcích, na jednotlivých stránkách a ve spodní části webu. Můžete si také vytvořit vlastní přepínač jazyků, který můžete použít v jakékoli šabloně PHP.

4. Příprava překladu obsahu webových stránek

Nyní, když mají vaše stránky více jazyků a přepínač jazyků přístupný pro uživatele, je načase pustit se do práce a začít s překladem obsahu.

WPML umožňuje překládat obsah webových stránek velice jednoduchým způsobem. Máte možnost přeložit si obsah sami, použít jednu z mnoha dobrých překladatelských služeb propojených s WPML nebo použít automatický překlad.

Překladatelské služby prováděné skutečnými překladateli a korektory umožňují dosažení kvalitnějších výsledků. V případě správy firemní webové stránky a vytváření profesionální image byste měli zvážit investici do vysoce kvalitního profesionálního překladu.

Automatické překlady dosáhly za poslední roky velkého pokroku. V dnešním světě poskytuje strojový překlad vynikající výsledky v široké škále jazykových kombinací. Mějte však na paměti, že se bez ohledu na to stále jedná o automatický proces, který vyžaduje příslušný dohled. Doporučujeme vám, abyste si nechali provést korekturu každého strojového překladu. Pokud je to nutné, můžete překlad kdykoli aktualizovat a vylepšit.

A to je vše!

Je skvělé mít dvojjazyčnou webovou stránku, ale mnohem lepší je, pokud tato stránka generuje návštěvnost. WPML se naštěstí postará i o všechny technické detaily, proto se vy můžete soustředit jen na strategii a tvorbu obsahu.

Máte-li jakékoliv další dotazy, rádi vám odpovíme, proto nás neváhejte kontaktovat prostřednictvím e-mailu na adrese info@kjtranslations.cz nebo na telefonním čísle +420 723 706 499.