Návody k použití strojů a produktů nebo opatření pro bezpečnost při práci bývají velmi podrobné a mohou obsahovat i několik desítek stran textu. Překlad může vyjít i na několik tisíc korun. Když si ale dáte pozor na několik následujících věcí, můžete výrazně ušetřit.

Čtení tohoto článku zabere přibližně 3 minuty.

1. Dobře vypracovaná dokumentace

Pokud je dokumentace k překladu v editovatelném formátu (Word, Excel) a všechny její součásti jsou čitelně napsané na počítači a přehledně uspořádané, bude mít překladatel méně práce. Vy se tím vyhnete dodatečným výdajům. Zkontrolujte si dokumentaci k překladu a přesvědčte se, zda neobsahuje zbytečný text. Překladateli nebo překladatelské agentuře vždy pošlete konečnou verzi textu. Tím se vyhnete příplatkům za dodatečné změny v překládaném textu.

2. Terminologický slovník

Pokud jste podobné texty již překládali nebo máte vypracovaný překlad odborných výrazů, nenechávejte si tyto věci jen pro sebe. Překladateli tím totiž nejen ušetříte práci (a za překlad tím pádem zaplatíte méně), zajistíte si také konzistentnost překladů.

3. Opakování úseků

V návodech k použití často dochází k opakování celých úseků textu. Většina překladatelů nebo agentur tuto skutečnost bere na vědomí a nabízí až 30 % množstevní slevy! Profesionální překladatelský software, který používá většina překladatelských agentur i překladatelů, je schopen opakování identifikovat. Podmínkou však je, aby dokumentace byla ve formátu, který to umožní.

Pokud je původní text v editovatelném formátu (Word, Excel, textový dokument atd.), bude také jednodušší zachovat konečnou podobu textu. Pokud překladateli pošlete naskenovanou verzi vytištěného textu, může být grafická podoba překladu jiná a za dodatečné změny bude nutné doplácet. Pokud text překládáte do více jazyků, budou grafické úpravy o tolik dražší. Proto raději nejprve investujte do kvalitního přepisu originálů, tím se vyhnete vysokým výdajům za dodatečné grafické úpravy.

Potřebujete překlad technické dokumentace nebo návodu k použití do jednoho nebo více jazyků? Napište nám, přiložte váš text a počkejte na výhodnou nabídku. Naši odborníci se vás rádi postarají.

Objednat si překlad delšího textu se u nás vyplatí!