Vytvoření vícejazyčných webových stránek Squarespace slouží zejména k oslovení nových trhů. Jen 53 % uživatelů webu mluví anglicky, což znamená, že se v angličtině nedostanete k 47 % trhu.

Majitelé webových stránek Squarespace, stejně jako všichni ostatní, kteří podnikají online, by měli přemýšlet o překladu webových stránek jako o strategii ke zlepšení šancí na budoucí prodej.

Co se vyplatí překládat?

To závisí na vašem přístupu. Potřebujete, aby celé vaše webové stránky Squarespace, na kterých si od vás zákazníci mohou objednat zboží nebo služby, byly vícejazyčné? Nebo potřebujete přeložit jen několik stránek, které poskytnou jistý kontext také uživatelům mluvícím více jazyky?

Jak vytvořit vícejazyčnou webovou stránku s řešením Squarespace?

Prvním problémem, na který narazíte, je, že přeložit stránku Squarespace je celkem náročné. Je to jednoduše dáno tím, že Squarespace nebyl vytvořen za účelem použití ve více jazycích. Squarespace totiž teprve nedávno přidal možnost vytvoření vícejazyčného webu.

Naštěstí existují různá další řešení, která můžete použít k tomu, aby byla vaše stránka Squarespace dvojjazyčná. Je ale nutné vědět, že mají jednotlivá řešení různou míru efektivity, proto si je všechny podrobně probereme.

Na začátek je třeba říci, že společnost Squarespace neposkytuje služby překladu webových stránek. Než začnete vytvářet stránky v novém jazyce, budete muset obsah svých stránek přeložit, a to buď prostřednictvím překladatele, nebo strojového překladatelského řešení.

Za druhé, společnost Squarespace navrhuje využít titulní stránku jako úvodní stránku vašeho webu, aby si spotřebitelé mohli hned na začátku vybrat zvolený jazyk.

Jak tedy vytvořit vícejazyčný web s použitím řešení Squarespace?

  1. Vytvořte si účet Weglot.

Všechny vaše překlady budou uloženy ve vašem účtu Weglot a budete je tak mít pod kontrolou.

  1. Přidejte nové jazyky

Po vytvoření a potvrzení vašeho účtu Weglot se zobrazí příslušná obrazovka.

Zadejte adresu URL své domény, jazyk původní webové stránky a jazyky, do kterých chcete svou webovou stránku přeložit. Pokud chcete, můžete přeložené jazyky dodatečně upravovat. Pokračujte klepnutím na tlačítko „next“ a přejdete na další krok.

  1. Nastavte subdomény specifického jazyka

V této fázi použijete záznamy DNS pro připojení služby Weglot k vaší webové stránce. Pro začátek ve správcovské oblasti Squarespace přejděte (je-li název vaší domény spravován společností Squarespace) do části Settings > Domains. Ta bude vedena v části „Managed by Squarespace“. Pak z rozbalovacího seznamu vyberte položku „Advanced settings“.

Podle potřeby pak můžete zadat DNS. Nakonec v horní části klepněte na tlačítko „Save“.

  1. Přidejte přepínač jazyků

Posledním krokem při vytváření dvojjazyčné webové stránky Squarespace je přidání přepínače jazyků do přední části rozhraní. Svůj kód pro Javascript naleznete na ovládacím panelu Weglot v části „Project settings“.

Tento kód zkopírujte a na ovládacím panelu Squarespace jej vložte do oddílů „Settings“ > „Advanced“ > „Code Injection“ a „Header“. Pokud se v tomto poli již nachází nějaký obsah, kód Weglot jednoduše vložte za něj.

A to je vše!

Už nic jiného nepotřebujete dělat! Vaše stránka Squarespace je nyní vícejazyčná!

Máte-li jakékoliv další dotazy, rádi vám odpovíme, proto nás neváhejte kontaktovat prostřednictvím e-mailu na adrese info@kjtranslations.cz nebo na telefonním čísle +420 723 706 499.