Tato otázka může na první pohled vypadat hloupě. Thajsko má přece jen jeden oficiální jazyk, kterým je samozřejmě thajština. Ve skutečnosti to ale není tak jednoduché. S populací téměř 60 milionů lidí a územím, které sahá od Číny po Malajsii, je jazyk, kterým mluví místní obyvatelé, nepřekvapivě rozmanitý. Na místní dialekty, ať už se jedná o formální nebo méně formální nářečí, má vliv především zdejší kultura.

Oficiálním jazykem Thajska je thajština, kterou mluví většina občanů této země. Ve většině zemí se setkáváme pouze s jedním jazykem. V Thajsku však nacházíme 73 živých jazyků, přičemž 51 z nich je původních.

Podívejme se na některá nářečí a jazyky, používané v Thajsku.

Jakými jazyky se mluví v Thajsku?

• Thajština

Je jediným úředním jazykem Thajska, kterým mluví asi 88 % z 69 milionů obyvatel země. Pouze 34 % z nich však thajštinu považuje za svůj mateřský jazyk.

Thajština, v minulosti často známá jako siamština, patří do thajské jazykové rodiny, úřední forma tohoto jazyka je založena na bangkokském dialektu.

V celém Thajsku se můžeme setkat s mnoha různými dialekty, které jsou velmi rozmanité, a tak se lidé z opačných koutů země mohou jen stěží vzájemně domluvit. Thajština je tónový jazyk, což znamená, že slova mění svůj význam v závislosti na tom, jak je vyslovíme. Phu thai, shan, song, isan, jižní thajština, nyaw, severní thajština, phuan a lu jsou místní thajské dialekty.

• Původní a menšinové jazyky

Existuje pět různých jazykových rodin, do kterých řadíme všech 51 původních jazyků obyvatel Thajska. Jsou to austronéské, hmongsko-mienské, thajské, mon-khmerské a sino-tibetské jazyky.

Hmongský jazyk, který je součástí hmongsko-mienské jazykové rodiny, používá 3,7 milionu rodilých mluvčích rozptýlených v mnoha zemích. Khmérský jazyk patřící do mon-khmérské jazykové rodiny používá 16 milionů mluvčích v Kambodži, Thajsku a Vietnamu.

• Jazyky přistěhovalců

Barmština (přibližně 828 000 mluvčích), angličtina, japonština, korejština, hindština, francouzština a němčina jsou v tomto pořadí nejoblíbenějšími cizími jazyky v Thajsku.

Ačkoli angličtina není striktně jazykem přistěhovalců, hraje důležitou roli jako široce používaný druhý jazyk. Mnoho Thajců se učí angličtinu ve škole nebo ji studují samostatně, to je obzvláště patrné v Bangkoku, obchodním centru země, a také v dalších oblíbených turistických destinacích.

Rada na závěr…

Thajsko je v posledních letech tavícím kotlem různých kultur a jazyků z celého světa. Zdejší uvolněná kultura, osobité jídlo a nádherné pláže lákají velký počet návštěvníků. Pokud jste zde ještě nebyli, rozhodně doporučujeme tuto destinaci přidat na seznam. Než se sem ale vydáte, ujistěte se, že umíte alespoň základní slova. Jinak se vám může stát, že budete neustále muset otevírat Překladač Google!