V dnešní digitální době je vyhledávání informací velmi jednoduché, to platí i pro oblast cestování, které patří k nejoblíbenějším aktivitám mnoha lidí. Přestože někteří stále ještě vyhledávají informace pomocí návštěvy turistické agentury a prohlížení letáků, mnozí dávají přednost prohlížení internetových stran s požadovaným obsahem. Zde je k dispozici množství informací, fotografie destinací a dokonce 360stupňové panoramatické snímky.

Čtení tohoto článku zabere přibližně 6 minut.

Co je digitální turistika?

Mnozí se nejspíše ptáte, co vůbec je digitální turistika. Jedná se o digitální podporu, která je turistům k dispozici před, během i po ukončeném cestování. Toto odvětví zahrnuje různé druhy služeb. Mohou to být doporučení při hledání vhodného ubytování, pomoc při plánování cesty, může se jednat o mobilní aplikaci, která slouží jako mobilní průvodce nebo, možnost prohlížet si fotografie z dané destinace.

Když se trochu zamyslíme, zjistíme, že se vlastně nejedná o žádnou novinku. Zřejmě jste už slyšeli o konceptu, který používá např. TripAdvisor, Orbitz, Expedia a jiné webové služby pro cestovatele, najdeme zde porovnání cen, rezervace letů a hotelů. Digitální turismus je velmi podobný.

Umožňuje technologicky zaměřené zjišťování a plánování i získávání zkušeností v oblasti cestovaní. Všichni podnikatelé, zaměření na cestovní ruch, si musí uvědomit, že je digitální turismus budoucností tohoto oboru. Proto je nejvyšší čas na investice do vlastního webu, který musí být kreativní, dobře promyšlený a přesvědčivý.

Rychlé životní tempo způsobuje, že mají lidé stále méně času. Proto častěji spoléhají na digitální informace. Pokud mají k dispozici různé informace o cestování, budou se moci rozhodnout o destinacích a aktivitách, kterým se během cestování chtějí věnovat. Proto je digitální turismus klíčovým přínosem jak pro cestovatele tak pro turistické pracovníky.

V budoucnu očekáváme ještě větší nárůst turismu

Turismus je již delší dobu důležitým odvětvím v mnoha zemích, proto lze očekávat že v budoucnu poroste i význam digitálního turismu. Cestovní ruch přispívá k hospodářství daného státu a také zajišťuje pracovní místa, některé lokality jsou na něm plně závislé.

Výzkum v oblasti turizmu ukázal, že mezi rokem 2006 a 2017 turismus ke světovému hospodářství přispěl 8,27 miliard amerických dolarů. Po celém světě bylo zaznamenáno 1 323 milionů mezinárodních příjezdů turistů, přičemž příjmy z internetových rezervací dosáhly 513 miliard amerických dolarů.

Nyní dochází v oblasti turismu k propojování digitálních a fyzických techologií, které turistům umožňují cestovat bez jízdenek, jen s mobilním telefonem. Příkladem je NFC bezdrátová technologie s různými funkcemi, která umožňuje např. hotelové rezervace, přístup k turistickým atrakcím. V budoucnu budeme moci díky QR kódu mobilní telefon použít i pro nákupy v bezcelních obchodech.

Odvětví cestovního ruchu se bude muset přizpůsobit různým potřebám turistů

Pokud se věnujete cestovnímu ruchu, bude nutné se přizpůsobit digitálnímu turismu. Proto je velmi důležité, abyste si vytvořili inovativní a přitažlivé webové stránky. Při jejich plánování je důležité, abyste na základě demografických údajů vašich klientů zvolili stránky v různých jazycích.

Pokud chcete držet krok s ostatními, budete muset zavést některé novinky:

  • Webové stránky mají být motivační.Protože má odjezd na dovolenou vliv i na emoce zákazníků, bude nutné naplnit jejich očekávání. Pokud na stránky umístíte fotografie, video nebo texty v jejich jazyce, je velmi pravděpodobné, že vašich služeb využijí.
  • Je nutné vyhovět potřebám turistů. Webové stránky, určené pro digitální turismus, musí obsahovat většinu informací, které budou hosté potřebovat k bezstarostné dovolené. Jedná se o ubytování, ceny, oblíbené a neobvyklé destinace, zajímavosti pro jednotlivce a rodiny, informace o nákupních centrech a návrhy, kde je nákup pro turisty zajímavý. Webové stránky musí být pečlivě navržené a vypracované, informace musí být aktuální a neobsahovat zdlouhavé popisky. A nezapomeňte se postarat, aby byly stránky optimalizované pro mobilní zařízení a chytré telefony.
  • Spolupráce s ostatními partnery bude v budoucnu velmi důležitá. Digitální turismus je velmi prospěšný i v tomto ohledu, umožňuje vám zůstávat ve styku s ostatními poskytovateli turistických služeb.
  • Zajistěte si účinný systém internetového nakupování. Digitální turismus umí návštěvníkům stránek nabídnout velké množství služeb na jednom místě, lze zde zakoupit letenky, ubytování, vstupenky i jiné služby.
  • Berte na vědomí potřeby různých věkových kategorií Mimo jiné je nutné si uvědomit, že různé věkové skupiny digitální technologie chápou a používají rozdílně. Mladší generace jsou nadšené nad aktivní dovolenou, plnou nočních aktivit, a rádi navštěvují neobvyklé destinace. Starší turisté raději odpočívají a vyhledávají bezpečnější místa.
  • Nezapomeňte na sociální sítě Poskytovatele turistických služeb nesmí zapomenout své stránky propagovat na sociálních sítích, které jsou pro miléniové generace úplnou samozřejmostí.

Kvalitní překladatelská agentura vám pomůže zviditelnit se na internetu

Jak jsme již zdůraznili, bude pro vaši viditelnost klíčové, abyste návštěvníkům nabídli obsah v jejich jazyce. Důležité je, abyste nejprve provedli analýzu struktury zákazníků a pak jim informace dali k dispozici v různých jazycích. Při tom je velmi důležité, abyste spolupracovali s překladatelskou agenturou, která vám může zajistit překlad do různých jazyků.

Překladatelské služby jsou pro rozvoj digitálního turismu velmi důležité. Překládáme-li texty pro cestovní ruch, musíme zajistit, aby byly sepsáný lákavým způsobem, byly přesné a návštěvníkům webu zajistili všechny potřebné informace pro bezstarostné cestování. Pokud zákazníci díky kvalitním překladům získají pozitivní zkušenost, je mnohem pravděpodobnější, že se stanou pravidelnými návštěvníky a uživateli vašich služeb.